Κάτοχος

Η φωτογραφία μου
Αγρίνιο, Αιτωλοακαρνανίας, Greece

Δευτέρα 8 Ιουνίου 2009

Ιερά Μονή Υπεραγίας Θεοτόκου Φανερωμένης Λευκάδος - «Κυρά Φανερωμένη».


Τρία χιλιόμετρα δυτικά της πόλεως υψώνεται σε γραφικότατο λόφο η Ιερά Μονή της Παναγίας της Φανερωμένης. Αλλά ποιος έστησε τον θρόνο της πάνω στο αιθέριο εξώστη του Λευκαδίτικου αυτού παραδείσου; Η ιστορία είναι παλαιά φτάνει ως τους πρώτους Αποστολικούς χρόνους. Στη θέση που σήμερα είναι το Μοναστήρι, υψώνονταν καλλιμάρμαρο Ιερό της θεάς Αρτέμιδος.
Όταν ο Απόστολος Παύλος "παρεχείμασε εις Νικόπολιν" (Τιτ γ΄12) κατά την Δ΄ Αποστολική περιοδεία του το 63 μ.Χ στέλνει τρεις βοηθούς του τον Ακύλα, Σωσίωνα και Ηρωδίωνα. Οι τρεις Απόστολοι κάλεσαν τους Λευκαδίτες στον Ιερό αυτό χώρο. Κήρυξαν το Ευαγγέλιο της σωτηρίας και οι Λευκαδίτες δέχτηκαν το μήνυμα του Ιησού Χριστού. Γκρέμισαν τα είδωλα και στη θέση αυτή έχτισαν τον πρώτο "ευκτήριο οίκο" προς τιμή της Παναγίας. Έτσι έχουμε την πρώτη χριστιανική εκκλησία στη Λευκάδα από τον χώρο αυτό.
Ο Σωσίων χειροτονήθηκε από τον Απόστολο Παύλο ως πρώτος επίσκοπος Λευκάδος.
Αργότερα το 332 μ.Χ στα χρόνια του Μ. Κωνσταντίνου και μετά την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο που έγινε στην Νίκαια της Βιθυνίας ήρθαν πέντε πατέρες μαζί με τον επίσκοπο Λευκάδος Αγάθαρχο που είχε λάβει μέρος στην Οικουμενική Σύνοδο και εγκαταβίωσαν οι δυο στο χώρο της Ιεράς Μονής, και τρεις άλλοι στο χωριό Αλέξανδρος, όπου ίδρυσαν το Ησυχαστήριο προς τιμή των Αγίων Πατέρων.
Οι πατέρες αυτοί οργάνωσαν τον μοναχισμό στη Λευκάδα και έχτισαν τα πρώτα κελιά, και μεγάλωσαν το ναό.
Τον 5ο αιώνα μ.Χ οι Λευκαδίτες παραγγέλνουν την εικόνα της Παναγίας στην Κωνσταντινούπολη. Στον σεβάσμιο Ιερομόναχο και αγιογράφο Κάλλιστο. Μετά από προσευχή και νηστεία η εικόνα φανερώθηκε στον Κάλλιστο με θαυμαστό τρόπο. Η εικόνα βρέθηκε σχεδιασμένη, "αχειροποίητος" πάνω στο ξύλο και αυτός έβαλε μόνο τα χρώματα. Γι΄αυτό η εικόνα πήρε το όνομα ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗ. Μέσα στους αιώνες η Ιερά Μόνη πέρασε πολλές καταστροφές από τους Ενετούς, Φράγκους, Άγγλους. Η Ιερά Μονή της Φανερωμένης, αλλά και άλλες Μονές στη Λευκάδα και στα άλλα Επτάνησα, στάθηκαν οι πνευματικοί φάροι που φώτιζαν τον λαό να παραμείνει στην παράδοση του, στην άγια Ορθοδοξία.
Μετά το σχίσμα των εκκλησιών η Δυτική εκκλησία ξέφυγε από τον σωστό δρόμο και έτσι έπεσε σε αίρεση. Οι Δυτικοί ερχόμενοι εδώ θέλησαν να επιβάλλουν μια καινούργια πίστη, μια πίστη αιρετική με αποτέλεσμα οι Μονές αυτές να αντισταθούν. Και έτσι λοιπόν να μην έχουμε σήμερα πολλά μαρτύρια που να μαρτυρούν την μεγάλη ιστορία της Ιεράς Μονής.
Η σημερινή εικόνα είναι αντίγραφο της θαυματουργούς εικόνος της Φανερωμένης και έγινε στο Άγιον Όρος το 1887 (ο Βενιαμίν Κοντράκης Ιερομόναχος φιλοτέχνησε την Ιερά εικόνα όπως αναγράφεται στο κάτω δεξιό μέρος της Ιεράς εικόνος).
Αυτή μέσα από το ψηφιδωτό του χρόνου είναι η ιστορία της Ιεράς Μονής. Βγαλμένη από την παράδοση και από τα ιστορικά αρχεία.

φωτογραφίες_από_την_ιερά_μονή...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου